Mitä on naprapatia?

1/8

- Onko naprapatia niksauttelua?

Naprapaatin toiminnan ihmiset saattavat yhdistää helposti nivelten manipulaatiohoitoon eli ”niksautteluun”. Tämä on kuitenkin vain yksi naprapaatin käyttämistä hoitomuodoista, sillä hoito valitaan aina vaivan ja tavoitteen mukaan.  Naprapaatin hyödyntämiä muita hoitomuotoja ovat esimerkiksi nivelen mobilisaatio, pehmytkudoskäsittelyt, harjoitusterapia ja asiakkaan yksilöllinen neuvonta.

- Mitä naprapaatti tekee ja milloin hakeutua naprapaatille?

Tyypillisesti naprapaatille hakeudutaan saamaan apua erilaisiin vaivoihin. Naprapaatin työssä korostuukin taito tutkia ja hoitaa kaikkia toiminnallisia tuki- ja liikuntaelinongelmia. Tälläisiä ongelmia ovat esimerkiksi selkäkipu, lonkkakipu, polven vääntymiset, nilkan nivelsiteiden venähdykset sekä niska-hartiaseudun vaivat.

- Millainen on naprapaatin koulutus?

Naprapaatiksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa, jonka suorittaminen kestää neljä vuotta ja on laajuudeltaan 240 opintopistettä. Naprapaatiksi voi opiskella Suomessa ainoastaan Kotkassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK). Opinnnot sisältävät anatomian, fysiologian lisäksi myös liikuntafysiologian ja urheilulääketieteen kursseja sekä käytännön harjoittelua. Itse pääsin koulun yhteydessä myös työskentelemään Korisliiga joukkue KTP-Basketin mukana kolmen kauden ajan (2017-2020).  

Naprapaatti on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö.


Mikäli lisätieto naprapatiasta kiinnostaa, tässä linkki Suomen naprapaattiyhdistyksen kotisivulle:

www.naprapaattiyhdistys.fi