top of page
Writer's pictureNaprapaatti Juho Pitkanen

Nivelvammat - kuntoutus & ennaltaehkäisy

Tuki- ja liikuntaelinkudokset esittelyssä - OSA 5 – NIVELET

Tässä osassa valokeilaan pääsee kehomme liikkuva osa eli NIVELET


Yleistä perustietoa:

-Niveliä löytyy sieltä, missä kaksi luuta kohtaavat toisensa.

-Liike tapahtuu nivelistä.

-Nivelten toiminta perustuu liikkeeseen, tukeen ja taitoon hallita niveltä, joten ne on tehty käyttöä varten!


Nivelvaivat on yksi syy hakeutua vastaanotolleni - Ne kun voivat tapahtua sekä äkillisesti että vähitellen. 🦵💪

➡️Äkillisesti syntyvät nivelvaivat tapahtuvat yleensä nopeissa liikkeissä esim. suunnanmuutokset palloilulajeissa (polvilupion, patellan luksaatio). Toinen yleinen kohde on olkapää, jossa sijoiltaanmeno tapahtuu tyypillisesti yläraajan kontaktitilanteissa alustaan tai toiseen henkilöön (olkanivelen sijoiltaanmeno). Ja huomiona - vaikka "nivelperäinen" ärsytys voi ilmaantua myös selkärangan alueelle - selkärangan nivelet tai SI-nivel eivät voi mennä sijoiltaan muutakun vakavissa ja isoenergisissä onnettomuuksissa (esim. kolaritilanteet, silloin et siis ole vastaanotolla).

➡️Vähitellen kehittyvistä nivelvaivoista yleisin on nivelrikko. Sitä ilmenee eniten lonkan, polven ja olkapään alueella. Nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat: ikä, ylipaino, perimä, erilaiset nivelen poikkeamat sekä merkittävät niveleen kohdistuneet vammat.


⚒️Kipu nivelen ympärillä ei tarkoita aina kudosvauriota tai että nivelen käyttö tulisi lopettaa täysin. Mikäli kipuilu tai jokin liikerajoitus häiritsee liikkumista, voin olla apunasi! Mikäli haluat saada keinoja pidettyä nivelesi liikkeessä myös jatkossa, voin olla apunasi!💃🏌️‍♂️🤸



7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page