top of page

Mitä on naprapatia?

Naprapatia - muutakin kuin "niksauttelua"
 

- Mitä naprapaatti tekee? Milloin hakeutua naprapaatille?

Naprapaatti on kuntoutusalan ammattilainen, jolle hakeudutaan saamaan apua erilaisiin tuki- ja liikntaelinvaivoihin. Naprapaatin työssä korostuukin taito tutkia ja hoitaa esimerkiksi selkäkipua, lantion alueen kiputiloja, olkapääkipua, polven vääntymisiä, nilkan nivelsiteiden venähdyksiä sekä niska-hartiaseudun vaivoja.


Naprapaatti on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö.

- Mitä on naprapatia? Onko naprapatia niksauttelua?

Naprapaatin toiminnan ihmiset saattavat yhdistää helposti nivelten manipulaatiohoitoon eli ”niksautteluun”. Tämä on kuitenkin vain yksi naprapaatin käyttämistä hoitomuodoista, sillä hoito valitaan aina vaivan ja tavoitteen mukaan.  Naprapaatin hyödyntämiä muita hoitomuotoja ovat esimerkiksi nivelen mobilisaatio, pehmytkudoskäsittelyt, harjoitusterapia ja asiakkaan yksilöllinen neuvonta. Tärkeätä on, että asiakas hoidetaan yksilöllisesti yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaisesti.

- Millainen on naprapaatin koulutus?

Naprapaatiksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa, jonka suorittaminen kestää neljä vuotta ja on laajuudeltaan 240 opintopistettä. Naprapaatiksi voi opiskella Suomessa ainoastaan Kotkassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK). Opinnnot sisältävät anatomian, fysiologian lisäksi myös liikuntafysiologian ja urheilulääketieteen kursseja sekä käytännön harjoittelua. Itse pääsin koulun yhteydessä toimimaan käytännön harjoittelussa Korisliiga joukkue KTP-Basketin mukana kolmen kauden ajan (2017-2020).  Tällä hetkellä teen yhteistyötä Hämeenlinnassa urheiluakatemian Tavastian kanssa.

Mikäli lisätieto naprapatiasta kiinnostaa, tässä linkki Suomen naprapaattiyhdistyksen kotisivulle: www.naprapaattiyhdistys.fi
 

bottom of page