top of page

Luuvammat - kuntoutus ja ennaltaehkäisy

Tuki- ja liikuntaelinkudokset esittelyssä - OSA 3 LUUSTO Seuraavana vuoron saa kehomme ehdoton tukipilari, vipuvarsijärjestelmän päätepysäkki ja jatkuvasti läpi elämän itseään uudistava - luusto. 🦾


➡️Luuston hyvinvointi on monen tekijän summa. Monipuolisuus kehon kuormittamisessa toimii kulmakivenä luuston terveydelle, mutta samalla tavalla normaali hormonitoiminta ja riittävä palautuminen (ravinto ja lepo) vaikuttavat luuston hyvinvointiin. Monipuolisuuden lisäksi on huomioitava, että Wolffin lain mukaisesti luusto vahvistuu siitä kohtaa, mihin kuormitus kohdistuu. Esimerkiksi hyppelyillä vahvistetaan alaraajoja ja punnerruksilla yläraajoja.


Luusto on vahva rakenne ja siihen voi kohdistua erilaisia iskuja sekä vääntymisiä, eikä se aiheuta ongelmaa. ✅Tyypillisin luuston vamma on kuitenkin murtuma, joka syntyy joko äkillisessä tilanteessa tai pitkäkestoisen ylirasituksen seurauksena.


1️⃣Äkillisessä tilanteessa syntyvä murtuma voi tapahtua iskun tai vääntymisen (esim. kaatuminen) seurauksena. Luuvammaan voi johtaa myös tilanne, jossa jänteen tai nivelsiderakenteen aiheuttama äkillinen voima saa aikaan luusta irtoavan kappaleen (avulsiomurtuma).


2️⃣Toinen tyypillinen luuvamma syntyy pitkäkestoisen ylikuormituksen seurauksena, jolloin puhutaan rasitusmurtumasta. Ennen varsinaista rasitusmurtumaa luukudoksessa voidaan havaita arkuutta, jolloin puhutaan rasitusmurtuman esiasteesta (rasitusosteopatia). Tarkan tilanteen kartoituksen (haastattelu + tutkiminen) lisäksi rasitusosteopatia löydös voidaan tarvittaessa varmentaa MRI-kuvantamisella, jolloin murtuma näkyy kuvassa ylimääräisenä turvotuksena luun pinnalla. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tähän oireiluun päästään puuttumaan, sitä parempi, sillä pidemmälle edetessä myös vammasta palautuminen vie pidemmän aikaa.


Luustoon kohdistuvissa vaivoissa on hyvä huomioida, että kehon käyttöä pystytään yleensä mukauttamaan vamma-alueen mukaan. Kuormitusta voidaan hetkellisesti vähentää oireilevalta alueeltakehittäen sillä välin muita kehon ominaisuuksia! 🆒🔝 Nuorten luuhun paikantuvat vammat SPECIAL = Kasvu tapahtuu luusta. Kasvuikäisillä jänne aiheuttaa luun kasvukohtaan (apofyysi) vetorasitusta, mikä voi kipeyttää tätä kohtaa tarkkarajaisesti. Jänteen aiheuttama oireilu on tyypillistä erilaisissa palloilupeleissä, joissa jänteen kimmoisat ominaisuudet korostuvat sekä taitolajeissa, jossa selkään kohdistuu paljon taaksetaivutusta ja liikeradat ovat suuria. Yleisimpiä apofysiitteja ovat selkärankaan (nikaman takakaareen) paikantuva kipuilu, kantapäähän kohdistuva oireilu (Severin tauti) sekä polveen kohdistuvat Sinding-Larsen Johanssenin tauti (patellan alakärki) ja Osgood-Schlatter (sääriluun keskiyläosa).


Mikäli kaipaat apua tukipilarisi oireiluihin tai niiden välttämiseen, olen valmiina auttamaan! ➡️

www.naprapaattipitkanen.fi Alkuperäinen päivtys julkaistu instagramissa: https://www.instagram.com/p/CW6cOeWqip3/ Some Fb & instagram = @naprapaattipitkanen


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Hoidetaanko liikunnan rasitusvammat levolla?

Naprapaatit Eetu Auvinen ja Juho Pitkänen kirjoittavat Lihashuollon myytinmurskaajat -blogisarjaa Rela-hierojille. Juho: Moikka Eetu, jutellaanhan hieman liikuntaan liittyvistä rasitusvammoista. Mitä

コメント


bottom of page